
VOLUNTARIAT __
Ce este voluntariatul?
Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială. Activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii cum sunt: asistența și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea.

Ce este un voluntar?
Voluntarul este orice persoană fizică, fără deosebire de rasă, origine etnică, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, care a dobândit capacitate de muncă potrivit legislaţiei în domeniul muncii şi desfăşoară activităţi de voluntariat.
De ce să devii voluntar?
- pentru a învăța lucruri noi și a-ți forma deprinderi utile;
- pentru a-ți face contacte utile;
- pentru a te simți util;
- pentru a aduce un aport comunității în care trăiești;
- pentru a-ți asuma o responsabilitate;
- pentru a face parte dintr-o echipă;
- pentru a cunoaște și/sau a înțelege mai bine problemele comunității în care trăiești.


Ce avantaje ai ca voluntar?
- Experienţăpentru o viitoare profesie şi a unui viitor job. Dacă eşti la liceu sau la facultate şi nu ştii dacă ţi se potriveşte domeniul pe care l-ai ales, poţi face voluntariat în domeniul pe care ţi-l doreşti şi analizând îţi vei da seama dacă este sau nu ceea ce vrei.
- Valoare adăugată pentru CV-ul tău. De foarte multe ori, facultăţile din ţara sau din străinătate solicită activităţi de voluntariat, acestea fiind o condiţie de admitere. O condiţie pe care, în calitate de voluntar, o vei îndeplini cu uşurinţă.
Ce poți face ca voluntar?
- informarea publicului țintă în diferitele acțiuni sociale
- organizarea de evenimente
- campanii de mediatizare (informarea persoanelor, instituțiilor, organizaţiilor competente despre obiectivele, proiectele și activităţile organizației pentru a obține sprijinul acestora în realizarea lor)
- proiecte ale organizației, proiecte comunitare, proiecte de colaborare, proiecte europene etc.
Drepturile voluntarului:
- dreptul de a desfăşura activitatea de voluntariat în concordanţă cu capacitatea şi disponibilitatea sa;
- dreptul de a solicita organizaţiei-gazdă eliberarea certificatului de voluntariat însoţit de raportul de activitate;
- dreptul la confidenţialitate şi protecţia datelor personale;
- dreptul la timp liber corespunzător cu activitatea de voluntariat.
Obligaţiile voluntarului:
- – obligaţia de a presta o activitate de interes public, fără remuneraţie;
- – obligaţia unei conduite complementare cu obiectivele generale ale voluntariatului – îmbunătăţirea calităţii vieţii şi reducerea sărăciei, dezvoltare sustenabilă, sănătate, prevenirea şi gestionarea efectelor dezastrelor, incluziunea socială şi, totodată, luptă împotriva excluderii sociale şi discriminarea;
- – obligaţia de a îndeplini sarcinile prevăzute în fişa de voluntariat, precum şi respectarea instrucţiunilor stipulate în fişa de protecţie a voluntarului;
- – obligaţia de a păstra confidenţialitatea informaţiilor la care are acces în cadrul activităţii de voluntariat, pe perioada desfăşurării contractului de voluntariat şi pe o perioada de 2 ani după încetarea acestuia;
- – obligaţia de a anunţa indisponibilitatea temporară de a presta activitatea de voluntariat în care este implicat.
Înscriere:
Dacă sunteţi o persoană care îşi doreşte să dezvolte şi să ajute comunitatea, prin sprijinirea Asociaţiei RES-Q în activităţile pe care le desfăşoară, puteţi să ne contactaţi sau să completaţi formularul de înregistrare online.